ساخت سقف 
سقف تیرچه بلوک: این سقف ها در برابر اتش سوزی مقاومت خوبی دارند. و عایق بودن مناسب آنها برای مصون داشتن ساختمان از هوای سرد و یا گرم نیز قابل توجه است. سقف های تیرچه و بلوک برخلاف نصب سریع و راحت، به خاطر داشتن وزن ... زیاد، عدم کارایی مناسب در برابر  زلزله و عدم کنترل کیفیت مناسب حین اجرا خالی از اشکال نیستند. 
 

سقف تیرچه بلوک:

 

سقف های تیرچه و بلوک در برابر اتش سوزی مقاومت خوبی دارند و عایق بودن آنها برای مصون داشتن ساختمان از هوای سرد و یا گرم نیز قابل توجه است. این سقف ها برخلاف نصب سریع و راحت، به خاطر داشتن وزن زیاد، عدم کارایی مناسب در برابر  زلزله و عدم کنترل کیفیت مناسب حین اجرا خالی از اشکال نیستند. 
بنابراین به دلیل معایب موجود در سقف های تیرچه و بلوک و نیاز روز افزون به سازه های مقاوم در برابر زلزله، توجه به ساختمان و مسکن و استفاده از سیستم های سقف سازی جدید جهت افزایش سرعت ساخت، سبک سازی و مقاوم نمودن ساختمان ها در برابر زلزله امری مهم و ضروری محسوب می شود. از سوی دیگر به منظور کاهش وزن، کاهش زمان ساخت و هزینه اجرا استفاده از روش های نوین و سیستم های ساختمانی جدید ضرورت دارد.

 

عوامل متعددی که در انتخاب نوع سقف موثر است شامل:

 

.  پلان ساختمان            

.  هزینه ساخت

. بار سقف ها              

. مقاومت جانبی مورد نظر

. میزان انتقال صوت    

. ضخامت مورد نظر برای سقف

.  نمای زیرین سقف      

.  مقاومت در برابر آتش سوزی

.  موقعیت سقف          

.  نحوه ی نصب سیستم های تاسیساتی

.  نحوه کف سازی         

 .  وزن تمام شده سقف ها و در نتیجه وزن ساختمان

.  کاربری ساختمان

 

اهمیت سقف در ساختمان 

 

قسمت های باربر اصلی یکی ساختمان بزرگ چند طبقه را تیرها ، ستون ، سقف ها و فونداسیون تشکیل می دهند. وظیفه ی اصلی سقف ها، جمع کردن انتقال بارهای زنده و مرده طبقات به تیرها است. این بار منتفل شده به تیرها پس از انتقال از ستون ها به فونداسیون ساختمان انتقال می یابد و نهایتا به زمین وارد می شود.

 

سقف مجوف ساخته شده - بلوک های تو خالی (Hollow Core Floors)

 

این روش تا حدودی شبیه روش سقف سازی تیرچه و بلوک است. تیرهای بتنی پیش ساخته با بلوک های بتنی یا سفالی به کار می روند و بلوک ها برای تمام عمر سازه در داخل سقف باقی می مانند. این بلوک ها بین نوارهای باریک که پس از بتن ریزی درجا تیرچه ها را تشکیل می دهند، قرار میگیرند. و نوارهای باریک بین بلوک ها بوسیله ی میلگردهای کششی در پایین سطح مقطع آنها قرار میگیرند. کار اصلی این میلگردها ایجاد مقاومت کششی برای مقابله با وزن سقف است .

 

سقف مشبک لانه زنبوری (کندویی)

 

در این نوع سقف از قالب های مکعبی شکل فایبر گلاس ، پلی پرو پلین و یا فولادی استفاده می شود. این قالب ها در چهارچوب به حالت آزاد بوده و در فواصل آنها میلگرد های کششی قرار میگیرند. قالب های به کار رفته بسیار سبک و محکم بوده و توانایی تحمل بارهای وارده حین ساخت را دارند .

 

سقف های پیش ساخته بتنی 

 

قطعات پیش ساخته شامل تیرها ، ستون ها و پانل های دیوارها که در صنعت ساختمان سازی به کار می روند، در کارخانه تولید می شوند سپس جهت نصب به کارگاه منتقل می شوند. معمولا سازه های پیش ساخته بتنی بهتر از سازه های بتنی هستند که به صورت در جا ریز در محل اجرا می شوند. 
تولید و ساخت قطعات پیش ساخته با استفاده از ماشین آلات مخصوص از سطح زمین جهت ریختن بتن انجام می شود. 
نصب و برپا کردن ساختمان های پیش ساخته، سریع تر و راحت تر از انوع سیستم های بتنی درجا ریز است. در واقع نصب قطعات پیش ساخته بتنی در محل اجرا تقریبا مشابه نصب قطعات فولادی در ساختمان های فولادی است ولی در این حالت به تیرچه های فولادی نیاز نیست.

در هنگام نصب قطعات پیش ساخته به استفاده از قالب  بندی نیاز نیست و استفاده از تکنیک پیش ساختگی، امکان نصب قطعات را در شرایط آب و هوایی نا مناسب که اجرای بتن به صورت درجا ریز مجاز نیست را فراهم می سازد.

یکی دیگر از مزایای استفاده از قطعات پیش ساخته بتنی، قرارگیری و اتصال راحت این قطعات به یکدیگر است.
اگرچه استفاده از این قطعات پیش ساخته بتنی دارای مزایایی است اما حمل قطعات با ابعاد بزرگ از کارخانه در مکان مورد نظر و نیاز به جرثقیل برای بالابر و نصب با مشکلاتی همراه است.

معمولا این محصولات بتنی پیش ساخته به دلیل کنترل کیفیت درست و مناسب در کارخانه با کیفیت مطلوبی تولید می شوند.
به منظور اتصال بهتر قطعه پیش ساخته و بتن درجا، سطح قلعه بتنی باید مضرش (دندانه دار) باشد.

 

انواع  دال های بتنی پیش ساخته 

 

الف) دال های توپی یا تو خالی پیش ساخته برای سقف سازی برای پوشش دهانه های کوچک از دال های توپی با ضخامت کم استفاده می شود.
اما برای پوشش دهانه های بزرگ تر استفاده از قطعات پیش ساخته بتنی با عمق بیشتر ضرورت دارد. در حالی که قطعات پیش ساخته توپی برای پوشش دهانه های بزرگ گزینه ی مناسبی نیستند، زیرا باعث وارد شدن وزن زیاد به سازه می شود. برای پوشش دهانه های متوسط، قطعات پیش ساخته تو خالی مناسب هستند. زیرا سوراخ های موجود و فضاهای تو خالی باعث کاهش میزان بار اضافی می شوند. همچنین استفاده از این دال های تو پر یا تو خالی در سقف سازی ایجاد سطح صاف در زیر سقف است.

 

ب) سقف پیش ساخته با استفاده از مقاطع T شکل زمانی که پوشش دهانه بزرگتری بوسیله ی سقف مدنظر است از قطعات پیش ساخته عمیق تر مانند تیرهای T شکل منفرد یا تیرهای T شکل دوبل استفاده می شود. در این مقاطع با حذف مقدار زیادی از بتن  ، وزن قطعات تا حدودی کاهش می یابد.

روش استفاده از دال های بتنی پیش ساخته و قاب های فولادی تیرهای T شکل منفرد نسبت به تیر های T شکل دوبل کمتر رواج دارد. زیرا این مقاطع قبل از اجرا و در زمان انبار کرده به تکیه گاه های موقت برای تامین پایداری و جلوگیری از افتادن نیاز دارند.

 

سیستم پیش ساخته دال ورقی _ پوسته ای:

 

در این روش پانل های بتنی پیش ساخته برای پوشش دهانه های بزرگ تر انتخاب می شوند. این سیستم در ساختمان های بتنی درجا یا پیش ساخته قابل استفاده است. در این روش بارهای ... زمان اجرا توسط پانل های پوسته ای پیش ساخته و بارهای زمان بهره برداری  توسط مقطع مرکب از پانل های پیش ساخته و بتن در جای روی آن تحمل می شوند. از مزایای عمده این روش می توان به صرفه جویی در زمان ساخت، کاهش هزینه های اجرا و رفتار خوب سازه ای پانل ها اشاره کرد.

سقف های مرکب با استفاده از عرشه های فولادی 
استفاده از این سیستم برای اولین بار در انگلیس ابداع شد .

 

برای  ساخت  سقف های مرکب از این نوع دو روش وجود دارد:

 

1_ استفاده از دال های مرکب مشتمل بر عرشه های فلزی کم عمق و بتن درجا 
2_ بکارگیری بتن درجا و عرشه های فلزی عمیق در سقف سازی ( سقف های مرکب ظریف)
(امروزه هر دو نوع سقف مذکور برای پوشش سقف های با دهانه های حداکثر 10 متر استفاده می شوند.)

 

روش استفاده از تیر های اصلی و تیرک های کوتاه 

 

 روش استفاده از تیرک های کوتاه و تیرهای حمال یکی از روش های سقف سازی است که با آن می توان ضخامت سقف و ارتفاع ساختمان را کاهش داد.
در این روش، لوله ها و کانال ها از زیر سقف عبور داده می شوند و برای عبور لوله ها باید سوراخ هایی در تیر های بتنی ایجاد کرد. مهم ترین مزایای این روش امکان عبور لوله ها و کانال ها از فضای مابین دال بتنی ، تیرک ها ، تیرچه ها و تیر های اصلی است.

 

مزایای استفاده از این سیستم نسبت به دیگر سیستم های رایج

 

_ کاهش میزان مصرف فولاد در تیرهای اصلی فولادی با توجه به افزایش عمق مقطع 
_ کاهش میزان فولاد مصرفی در تیرها با توجه به امکان ایجاد پیوستگی و اجرا تیرهای چند دهانه 
_ کاهش 25 درصدی میزان فولاد مصرفی در سیستم سقف سازی و کاهش 15 درصدی قیمت تمام شده

 

تیرچه های فولادی با جان باز

 

بال های فوقانی و تحتانی این نوع تیرچه ها را میله هایی با سطح مقطع دایروی و اعضای مورب آن را نیز یک میلگرد که در فواصل مناسب خم شده بود، تشکیل می دهند. در واقع این روش به منظور غلبه بر مشکلات و موانعی که در ساخت و سازه های بلند مرتبه وجود داشت، ابداع گردید. از موانع این روش می توان به انتقال صوت و آلودگی، مشکلات اجرا در شرایط محیطی نامناسب مانند آب و هوای سرد، توازن بین مصالح مصرفی و نیروی کار و مهم تر از همه بحث اقتصاد پروژه اشاره کرد. در واقع این روش ها به منظور کاهش هرچه بیشتر ضخامت سقف، از طرف تولیدکنندگان تیرچه های فولادی ارائه شده اند.

 

روش های پیشنهادی به منظور تامین مقاومت برشی لازم بین دال بتنی و تیرچه فولادی:

_ استفاده از پروفیل سرد نورد شده فولادی با سطح مقطع S برای یال فوقانی تیرچه 
_  بکار بردن
گل میخ  هایی که در فواصل خاصی به  عرشه فولادی  توسط جوش متصل می شوند 
_ استفاده از نبشی های دوبل پشت به پشت با سطوح برجسته برای یال فوقانی تیرچه 


 

خرپاهای فضایی

 

خرپاهای فضایی شامل تعداد زیادی اعضای خرپایی هستند که در حالت  سه بعدی یک سیستم سقف سازی با درجه نامعینی زیاد را بوجود می آورند. سیستم مذکور با استفاده از قطعات مدولار و به صورت منظم در فضا امکان پوشش دهانه های بزرگ را در دو جهت فراهم می سازد.

 

سقف های پیش ساخته پس کشیده 

 

این مدل سقف بدون استفاده از ستون های نزدیک به هم، قابلیت پوشش دهانه های بزرگ را دارد و شامل قطعات پیش ساخته هرمی شکل و غلاف هایی جهت عبور کابل های پیش تنیدگی است.
در این روش قطعات پیش ساخته بر روی داربست های موقت چوبی یا فولادی قرار می گیرد و محل های تعبیه شده بین واحد های پیش ساخته توسط دوغاب سیمان پرشده  واتصال بین آنها برقرار می گردد. سپس تیرهای بتنی در جاریز روی کلاهک های قطعات پیش ساخته در دو جهت اجرا می شوند.
سپس از عمل آوردن و رسیدن بتن در جاریز به میزان مقاومت فشاری لازم، کابل های پیش تنیدگی از داخل غلاف های قطعات در هر دو جهت عمود بر هم رد شده و در جای خود محکم می شوند.                                                                                                   

 

ساخت دال بتنی سقف به صورت کامل و بلند کردن و نصب آن

 

1_  اجرای فونداسیون ساختمانی سپس نصب ستون های بتنی تا ارتفاع 3 سقف
2_  سقف های طبقات مختلف در روی زمین ساخته می شوند سپس با قرار دادن جداساز مناسب برروی آن، سطح زیر زمین برای انجام سقف بعدی آماده می شود و بتن ریزی در تراز زمین به راحتی انجام می شود در این حالت نیاز به قالب بندی نیست.
3_  جک های ویژه ای در سر ستون ها نصب شده و توسط کابل و قالب هایی که جهت حمل کردن سقف ها از قبل در آنها تعبیه شده است، سقف ها آماده بالا کشیدن می شوند.
4_  سقف بام سریع تر از سایر سقف ها بلند می شوند و به صورت موقتی در بالاترین نقطه ستون ها نصب می شود و سقف های دیگر تا زیر سقف بام بالا آورده می شود و در آنجا قرار میگیرد. 
5_  در این مرحله ارتفاع ستون ها مجدد افزایش یافته، ستون های مربوط به طبقات چهارم، پنجم و ششم در محل خود نصب شده و جک ها دوباره در انتهای ستون ها نصب می شوند.
6_  عملیات اجرای فوق مجدد تکرار می شود تا این که سقف بام در جای خود نصب گردیده و بقیه سقف ها در محل نهایی خود قرار گیرند.

 

نوشتن دیدگاه