اتصالات مکانیکی میلگرد در ساختمان سازی کاربرد های فراوانی دارد. اتصالات میلگرد در ساختمان به چهار طریق صورت می پذیرد. از آن جایی که در عملیات اجرایی میلگرد ها مشکلاتی از قبیل طول میلگرد و دیگر عوامل به وجود می آید،
انواع اتصالات میلگرد
میلگرد ، از پر مصرف ترین مصالح برای پل سازی ،ساختمان سازی و .. است .وصل کردن میلگرد به 4 روش اجرا می شود : وصله پوششی ، وصله مکانیکی ، وصله جوشی ( قوس الکتریکی ) ، وصله جوشی ( تحت فشار گاز )
اتصالات مکانیکی میلگرد در ساختمان سازی کاربرد های فراوانی دارد . از آن جایی که در عملیات اجرایی میلگرد ها مشکلاتی از قبیل طول میلگرد و دیگر عوامل به وجود می آید ، وصله میلگرد ها با رعایت جزئیات و دقت لازم می تواند تا حدودی مشکل را برطرف کند .
اجرای عملیات اتصالی میلگرد نیز باید طبق نقشه های طراحی و مشخصات فنی ای که ارائه می شود انجام پذیرد . در این مطلب قصد داریم اتصال مکانیکی میلگرد را به طور مختصری شرح دهیم . شما عزیزان می توانید برای تهیه انواع میلگرد آجدار و ساده با کیفیت بالا و قیمت مناسب به آهن پویا بپیوندید.
با چهار دسته پرکاربرد انواع اتصالات میلگرد آشنا می شویم :
-
وصله پوششی ( اورلپ )
-
وصله مکانیکی
-
وصله جوشی ( قوس الکتریکی )
-
وصله جوشی ( تحت فشار گاز )
اتصالات پوششی ( اورلپ )
رایج ترین و ارزان ترین اتصال را ( اتصالات پوششی ) می گویند . برای این اتصال اول دو میلگرد را روی هم قرار می دهند و بعد با مفتول آنها را به یکدیگر وصل می کنند به عبارتی دیگر وصله پوششی با قرار دادن دو میلگرد در مجاور یکدیگر در یک طول مشخص انجام می شود .
این اتصال با دو آرماتور موازی با هم است که دو آرماتور به موازات هم و به طول تعریف شده در مجاور هم قرار می گیرند و اتصال آنها با مفتول آهنی انجام می شود . وصله پوششی هنگام کشش باعث ایجاد نیروی اضافی بر بتن می شود .
اتصالات مکانیکی میلگرد
همانطور که گفتیم وصله پوششی بسیار کاربردی و متداول است اما اگر وصله پوششی نبود و نتوانستیم از آن استفاده کنیم ( وصله مکانیکی ) را جایگزین قرار می دهیم .
برای اتصال مکانیکی میلگرد ها آیین نامه و ضوابط مشخصی باید رعایت شود که اگر برخلاف آن رعایت شود احتمال بروز هر گونه حادثه در ساختمان وجود دارد ، به همین دلیل در آیین نامه ها حداقل فاصله ی مورد نظر برای وصله های مکانیکی میلگرد مشخص شده است و این فاصله بر اساس نوع وصله مکانیکی تغییر می کند . حداقل فاصله برای وصله های مکانیکی نیز بر اساس تجهیزات مورد نیاز نیز متفاوت می باشد . نصب زیگزاگی در میلگردها به ما کمک می کند تا فاصله ی لازم برای وصل را به صورت راحت تری ایجاد کرد.
اکثر میلگرد های طولی قطر بیشتری نسبت وصله های مکانیکی دارند برای همین در محل وصله ها با داشتن قطر خارجی وصله باید مقدار پوشش بتن مورد نیاز بررسی شود . اگر خاموت ها هم بر روی وصله های مکانیکی قرار بگیرد به دلیل اختلافی که بین قطر وصله با میلگرد دارد لازم است تا در اینجا نیز مقدار پوشش بتنی را در نظر گرفت .
برای اجرای اتصال مکانیکی میلگردها لازم است تا تجهیزات مورد نیاز و نوع وصله مشخص شود . به طور مثال اتصال مکانیکی با حدیده کاری به تجهیزات خاصی نیاز دارد .
حدیده کاری در اتصالات میلگرد به دو قطعه ی نر و مادگی با جنس یکسان نیازمند است که قطعه ی نری دارای بخش حدیده شده بر روی سطح خود را دارا می باشد . این دو قطعه ی نر و ماده در هم پیچ می شوند و انتهای آن ها توسط حدیده کاری به یکدیگر پرس می شود .
استفاده از وصله مکانیکی فقط در صورت دستورات زیر امکان پذیر است :
- آیین نامه ، اجازه از وصله پوششی برای میلگرد های قطر بالا را ندهد .
- فاصله میلگرد ها از یکدیگر کم باشد و وصله پوششی امکان پذیر نباشد مثل : ستون ها
- محل قرار گرفتن وصله در بخشی از سازه باشد و امکان استفاده از وصله پوششی نباشد .
انواع اتصالات مکانیکی میلگرد
- وصله مکانیکی ( کششی )
- وصله مکانیکی ( کششی و فشاری )
- وصله مکانیکی ( فشاری )
اتصال مکانیکی ( فشاری )
در این نوع اتصال تنش فشاری از میلگردی به میلگرد دیگر هم راستا بهم منتقل می شود .
در انواع اتصالات معمولا فشاری لازم است که آخر میلگرد با برش کاری آماده شود .
اتصال مکانیکی ( کششی و فشاری )
این اتصال باید توانایی مقاومت در برابر بار های فشاری و کششی را داشته باشد .
وصله مکانیکی به کمک کوپلر ( کوپلینگ )
کوپلینگ با به کارگیری وسایل مکانیکی خاص نظیر کوپلر انجام می شود . با توجه به اینکه کنترل کیفیت اتصالات کوپلینگ در کارخانه انجام می شود در صورت استفاده از اجناس با کیفیت و اجرای صحیح می توان از عملکرد صحیح و وقوع شکست خارج از محدوده کوپلینگ ها اطمینان حاصل کرد.
میلگردها بعد از برش در اندازه مورد نظر جهت رزوه شدن به کارخانه فرستاده می شوند. در صورت زیاد بودن تعداد میلگردها اجاره دستگاه رزوه مقرون به صرفه تر خواهد بود.
اتصال جوشی ( قوس الکتریکی )
وصله های جوش شده از نقطه مورد نظر انتقال تنش بسیار خوب تلقی می شود به شرط اینکه با کیفیت عالی تحت نظارت کامل انجام می شود .
برای جوش دادن لازم است میلگرد ها را گرم کرد . قابلیت جوش دهی و میزان پیش گرم کردن میلگرد ها بر اساس هم ارز کربن در فولاد مصرفی که عمدتا بر اساس درصد نسبی کربن و منگنز است .
اتصال جوشی ( تحت فشار ) ( فورجینگ )
به روش جوش سر به سر میلگرد ( فورجینگ ) می گویند . اولین بار در دهه 1940 میلادی در ایالات متحده آمریکا و ژاپن فورجینگ گسترش یافت و مورد استفاده برای ریل های قطار قرار گرفت . در این روش هر یک از میلگرد ها توسط مخلوط گاز استیلن و اکسیژن در دمای 1200 تا 1300 درجه سانتی گراد حرارت داده می شوند .
مزایای روش جوش فورجینگ
- استفاده در تمام حالت ها ممکن است .
- به برق 3 فاز نیاز نیست .
- کاهش وزن سازه به دلیل حذف اورلپ .
- صرفه جویی در مصرف میلگرد .
- حفظ یکپارچگی آنالیز در محل اتصال .