شمش فولادی با بیلت چه تفاوتی دارد؟ منظور از اسلب و بلوم چیست؟ آیا این مقاطع فولادی کاربردهای یکسانی دارند؟ اگر شما هم از فعالان بازار آهن و فولاد کشور باشید، احتمالا واژههای شمش، اسلب، بلوم و بیلت را زیاد شنیدهاید. قطعا در بسیاری از موارد به نظر شما هم رسیده که این مقاطع فولادی یکی هستند و یا کاربردهای بسیار نزدیک به هم دارند؛ اما، در حقیقت این مقاطع با یکدیگر از نظر ظاهر و کاربرد تفاوتهای اساسی داشته که دانستن آن برای فعالان این صنعت ضروری است. به ویژه اگر قصد خرید این مقاطع را داشته باشید، باید حتما اطلاعات خود را تکمیل کنید. در این مقاله به بررسی تفاوتهای میان شمش و بیلت و هم چنین معرفی کامل اسلب و بلوم خواهیم پرداخت و آنها از نظر کاربرد و ظاهر با یکدیگر مقایسه خواهیم کرد. پس تا انتها این مقاله همراه ما باشید.
اصلیترین تفاوت شمش و بیلت چیست؟
هنگامی که سنگ آهن از معادن استخراج میشود، قابلیت استفاده مستقیم در کارخانجات و تبدیل شدن به مقاطع فولادی را ندارد. در بسیاری از موارد حتی نمیتوان آن را به آسانی حمل نمود. شمش فولادی اولین فراوردهای است که از سنگ آهن به دست آمده و علاوه بر قابلیت حمل، امکان استفاده در کارخانجات و صنایع پایین دستی را دارد. به همین دلیل از آن به صورت گسترده برای تولید مقاطع فولادی دیگر استفاده میشود. شمش فولادی با سطح مقطعی ذوزنقهی شکل و با طولی نهایتا دو متر تولید شده که داشتن این شکل هندسی باعث سهولت استفاده و حمل و نقل آن خواهد شد. شمش فولادی خود از نظر ابعاد در انواع مختلفی تولید میشود که یکی از این انواع بیلت به شمار میرود. برای تولید بیلت، شمش فولادی را تحت فرایند نورد گرم یا ریختهگری مستقیم قرار میدهند. اولین تفاوتی که بیلت یا شمشه با شمش فولادی دارد، طول آن است. طول شمشه یا بیلت از 2 متر فراتر رفته و این ویژگی آن را برای تولید انواع مقاطع فولادی طویل چون میلگرد، تیرآهن و نبشی مناسب میسازد.
البته بیلتهای تولید شده توسط کارخانجات داخلی ایران مطابق با استانداردهای بین المللی در دو نوع متفاوت از نظر آلیاژ ساخته میشوند که اصطلاحا به این تقسیم بندی گرید گفته میشود. گرید SP3 بیلت برای ساخت تیرآهن و نبشی و گرید SP5 آن برای ساخت میلگرد مورد استفاده قرار میگیرد. دومین تفاوت بیلت با شمش فولادی در سطح مقطع آن است. برخلاف شمش فولادی که سطح مقطعی ذوزنقهی دارد، بیلت دارای سطح مقطعی دایرهی یا مربعی است. البته این سطح مقطع کمتر از 230 متر مربع خواهد بود. دو نوع دیگر شمش فولادی اسلب و بلوم نام دارند که در ادامه به بررسی تفاوتهای آنها از نظر ظاهر و کاربرد خواهیم پرداخت.
اسلب و بلوم از نظر ظاهر و کاربرد چه تفاوتهایی دارند؟
بلوم که نوع دیگری از شمش فولادی است از نظر طولی بیش از 2 متر و از نظر سطح مقطع نیز دایرهی یا مربع شکل تولید میشود. تا اینجا بلوم شباهت بسیاری به بیلت دارد، اما تفاوت اصلی این دو نوع شمش فولادی به میزان سطح مقطع آنها برمیگردد. بلوم برخلاف بیلت سطح مقطعی بیش از 230 سانتیمتر مربع دارد و از این نظر عریضتر از آن است؛ اما، تفاوت بلوم با اسلب چیست؟ اولین تفاوت این دو نوع شمش فولادی در شکل سطح مقطع آنها است. اسلب برخلاف بلوم مربعی یا دایرهی شکل نیست، بلکه کامل مستطیلی شکل تولید میشود.
به علاوه، اسلب دارای عرض مشخص 1.25 متر و ضخامت 230 میلیمتر است. اسلب از نظر طولی نیز در شاخههای 12 متری ساخته میشود و از این حیث نیز با بلوم تفاوت دارد. با توجه به اینکه از نظر ظاهری این دو نوع شمش فولادی تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند، قطعاً کاربردهای متفاوتی نیز خواهند داشت. از بلوم یا شمشال برای تولید سپری، قوطی، ناودانی، ریل و ... استفاده میشود. در صورتی که اسلب یا تختال به دلیل سطح مقطع عریضتر برای تولید ورق فولادی، کلاف و کویل، نوار فولادی، انواع لولههای درزدار، نبشی و ناودانی مورد مصرف قرار میگیرد.
قیمت بیلت، اسلب و بلوم
تا اینجای کار با تفاوتهای میان این سه نوع شمش فولادی آشنا شدید و دانستید که از نظر ظاهری و ابعادی با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارند. این تفاوتها ابعاد باعث خواهد شد که از نظر وزنی نیز با یکدیگر اختلاف داشته باشند و از آنجایی که در بازار آهن و فولاد کشور قیمت مقاطع فولادی براساس وزن یک کیلوگرم از آنها اعلام میشود، در نتیجه وجود اختلاف قیمت فاحش میان بیلت، بلوم و اسلب امری توجیه شده است. از طرفی قیمت بیلت، اسلب و بلوم به دلیل اینکه تنها مواد اولیه برای ساخت مقاطع فولادی به شمار میروند، تأثیر به سزایی در تعیین قیمت صنایع پایین دستی دارد و برای افراد فعال در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. شما میتوانید قیمت روز انواع شمش فولادی را در سایت آهن پویا مشاهده کنید و یا در صورت داشتن هرگونه سوال با کارشناسان ما در ارتباط باشید.