031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
بتن ریزی تا اوایل قرن 18 م ، معناو جایگاهی در ساختمان سازی نداشت . رفته رفته در قرن 18 م مصریان باستان در سال 1832 آغاز گر صنعت بتن ریزی بودند و همچنین سازه هایی مقاوم با استفاده از مصالح ساختمانی آهک و گچ ساختند .
به ریختن بتن در محل های اجرای اجزای مختلف ساختمان از قبیل سقف ، کف ، فونداسیون و ... بتن ریزی میگویند . در عملیات بتن ریزی به منظور شکل دهی بتن مورد استفاده ، اغلب از قالب هایی استفاده میکنند که این قالب ها در دو نوع چوبی و فلزی موجود هستند . در بتن ریزی ، پس از آنکه بتن را در این قالب ها در اجزای مختلف ریختند ، پس از گیرش بتن این قالب ها را برمیدارند .
بتن ریزی در ساختمان مزیت های بسیار زیادی را دارا میباشد که از مهمترین این مزیت ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
1.چون بتن خود مصالحی است که طول عمر زیادی دارد ، لذا بتن ریزی موجب افزیش دوام و طول عمر ساختمان ها میشود .
2.بتن سبب افزایش مقاومت ساختمان در برابر هرگونه فشار و حریق میشود .
3.بتن ها چون خاصیت شکل پذیری دارند ، به همین جهت موجب میشوند تا بتوان ساختمان را در اشکال و طرح های گوناگون ساخت .
1.پس از انجام عملیات بتن ریزی نباید قالب ها را به مدت 1 روز برداشت تا بتن به خوبی بتواند قوام لازم را به خود بگیرد .
2.پس از برداشتن قالب ها ، عملیات آبیاری را بر روی بتن به مدت 5 الی 6 روز انجام میدهیم . این کار سبب آن میشود که بتن ما دچار ترک خوردگی نشود و قالب خود را بتواند حفظ کند .
3.باید مراقب رطوبت بتن باشیم و نگذاریم بتنمان خشک شود زیرا تبخیر آب موجب پوک شدن بتن و پایین آمدن دوام و استحکام آن میشود پس در نتیجه باید رطوبت بتن تا پایان زمان گیرش آن حفظ شود .
قبل از آن که بخواهیم فونداسیون ساختمان را اجرا کنیم ، باید بستر فونداسیون را با بتن مگر بپوشانیم . حداقل ضخامت برای بتن مگر چیزی در حدود 10 سانتی متر میباشد .
در این مرحله پس از آنکه آرماتور بندی ها و قالب بندی ها انجام شد ، بتن ریزی فونداسیون را آغاز میکنیم . این بتن ریزی فونداسیون باید حتما به صورت پیوسته انجام شود زیرا هرگونه عدم پیوستگی و تخلخل در بتن در این مرحله ، سبب کاهش مقاومت سازه میشود .
در آخرین مرحله از بتن ریزی فونداسیون ، بتن ریخته شده را به کمک دستگاه ویبراتور متراکم میکنیم و سپس هواگیری های لازم را انجام میدهیم .
بتن ریزی سقف در واقع نوعی بتن ریزی اسکلت محسوب میشود . پس از آنکه آرماتور بندی و قالب بندی انجام شد ، بتن را به وسیله ی پمپ منوریل به سقف مورد نظر میرسانند و عملیات بتن ریزی را آغاز میکنند .
نکته ی حائز اهمیت در بتن ریزی سقف این است که ، باید این بتن ریزی نیز همانند بتن ریزی فونداسیون پیوسته انجام شود زیرا هرگونه تاخیر در گیرش بتن و یا تاخیر در مراحل بتن ریزی ، موجب کاهش کیفیت و مقاومت بتن و سقف میشود .
عملیات متراکم سازی بتن در هنگام بتن ریزی تمام اجزای سازه انجام میشود . این عملیات در واقع آخرین مرحله ی هر عملیات بتن ریزی میباشد . در متراکم سازی بتن ، پس از آنکه بتن ریزی به طور کامل انجام شد ، به کمک دستگاه های ویبراتور فشار قوی سطح بتن را کاملا یکنواخت میکنند و هوای موجود در بتن را میگیرند .
در واقع میتوان گفت گیرش بتن دارای زمان معینی ندارد و به فاکتورهای مختلفی از جمله دمای نوع سیمان استفاده شده ، میزان آب افزوده شده به سیمان و سایر عوامل بستگی دارد . اما به طور کلی زمان استاندارد گیرش بتن ، چیزی حدود 3 الی 10 روز میباشد .
آی سی اف نوعی سیستم ساختمانی میباشد که بتن ریزی آن تفاوت هایی با سایر بتن ریزی ها دارد . دمای مناسب برای این نوع بتن ریزی معمولا چیزی بین 6 الی 7 درجه ی سانتیگراد میباشد .
این نوع بتن ریزی را میتوانیم در دماهای پایین تر از صفر نیز انجام بدهیم زیرا بتن از خود حرارت میدهد و به دمای مورد نیاز میرسد اما در دماهای بالا نمیتوان این نوع بتن ریزی را انجام داد زیرا دمای بالای هوا موجب تبخیر آب و رطوبت موجود در بتن میشود .
بتن ریزی در هوای سرد بسیار دشوار میباشد زیرا بتن در دمای پایین به سختی به مقاومت و سختی لازم میرسد . برای بتن ریزی در دماهای پایین باید از سیمان پرتلند نوع سوم استفاده کرد . در هوای سرد برای رساندن بتن به دمای مورد نیاز باید از آب داغ استفاده کنیم .
بتن ریزی ماله پروانه ای به دو صورت برقی و موتوری انجام میشود که روش موتوری آن به دلیل سهولت در کار بیشتر رواج دارد . در این نوع بتن ریزی ، یک لایه سیمان بر روی سطح ملات بتنی یا سیمانی کمی قبل تر از خشک شدن و کشیدن ماله یا لیسه ، کشیده میشود که این کار به منظور از بین بردن هرگونه خلل و رفع ترک های موجود و احتمالی سطح بتن انجام میشود و سبب یک دست شدن و صاف شدن سطح بتن میشود .
1.بتن باید دارای حالت خمیری شکل باشد تا به راحتی بتواند داخل میلگرد ها برود و در آن ها در جریان قرار بگیرد
2.در صورتیکه بتن ریزی بر روی زمین صورت میگیرد باید زمین تمیز و عاری از هرگونه مصالح دیگر باشد
3.برای بتن ریزی در ارتفاع حتما باید از شوت سقوطی استفاده کنیم
4.باید حتما بین محل بتن ریزی و محل سرازیر شدن بتن فاصله باشد
5.در ابتدا نباید خیلی آب به سیمان افزود