بتن مسلح به بتنی گفته میشود که با میلگرد تقویت شده است . 

 

بتن چیست

 

بتن به ماده ای چسبنده میگویند که از فعل و انفعالات سیمان های هیدرولیکی و آب به دست می آید . بتن ها دارای انواع مختلفی میباشند و عمده تشکیل دهنده آن ها آب ، انواع سیمان و سنگدانه ها میباشد . 

 

 

تاریخچه بتن مسلح

 

این نوع بتن برای نخستین بار 1849 توسط یک باغبان فرانسوی به نام جوزف مونیر کشف شد و در سال 1867 او توانست این نوع بتن را به ثبت برساند . 

 

 

بتن مسلح 

 

بتن مسلح به بتنی گفته میشود که با میلگرد تقویت شده است . برای تقویت این بتن ها علاوه بر میلگرد از شبکه های توری تقویتی ، صفحات فلزی و الیاف تقویتی نیز استفاده میشود . این نوع بتن برای اجزای مهم سازه از قبیل سقف ها و ستون ها قابل استفاده میباشد . 

هدف نهایی از استفاده این نوع بتن ها در سازه ، واگذاری نیروهای کششی بوجود آمده در بتن به میلگردهاست تا بدین طریق نیروهای کششی به بتن وارد نشده و سبب ترک‌خوردگی و در نهایت پکیدن بتن نشود . 

 

 

 

 

 

 

عملکرد بتن مسلح

 

به طور کلی بتن از سیمان و سنگدانه تشکیل شده است که افزودن آب به آن سبب سخت شدن این ترکیب میگردد . هنگامی که در عملیات مسلح کردن بتن ، فولاد را که دارای مقاومت کششی بسیار بالا است درون بتن قرار میدهیم سبب آن میشود که بتن مسلح حاصله ، در مقابل هرگونه فشار ، خمش و تنش های کششی مقاومت بسیار بالایی پیدا کند . 

از بتن مسلح میتوانیم در اشکال و ابعاد گوناگون برای انواع سازه ها در ساخت و ساز استفاده کنیم . کیفیت اصلی بتن مسلح تشابه ضریب انبساط حرارتی آن با فولاد است که در اثر آن ، سبب حذف تنش‌های داخلی ایجادشده ناشی از تغییر در انبساط یا انقباض حرارتی حذف میشود . 

در این نوع بتن ، خاصیت چسبندگی که بین فولاد و بتن وجود دارد سبب آن میشود که سطح ایجاد شده زیر گردد و یک لایه ی قلیایی بر روی سطح میله های فولادیمان تشکیل گردد و در نتیجه مقاومت فولاد در برابر خوردگی به طور چشمگیری افزایش پیدا کند . 

 

 

بتن مسلح الیافی

 

از انواع بتن مسلح میتوان به بتن مسلح الیافی اشاره کرد . بتن مسلح با الیاف یا بتن الیافی ، بتنی است که با سیمان هیدرولیکی ، مصالح سنگی ریزدانه و درشت دانه و الیافی مجزا و غیر پیوسته ساخته می شود . این نوع بتن میتواند از مصالح طبیعی مانند پنبه ، انواع سلولز تشکیل شود یا میتواند از انواع مواد مصنوعی مانند شیشه ، فولاد ، کربن و یا پلیمرها ساخته شود . 

 

 

 

 

 

تفاوت بتن مسلح و بتن معمولی

 

1.در سازه هایی که از بتن معمولی استفاده میکنیم ، ترک هایی در بتن حاصل میگردد که بتن مسلح از به وجود آمدن این ترک ها جلوگیری میکند . 

 

2.مقاومت فشاری و کششی بتن های معمولی بسیار کم است در مقایسه با بتن مسلح . 

 

3.میله های فولادی بکار برده شده در بتن مسلح از ایجاد هرگونه لغزش در سازه ممانعت میکند که در بتن های معمولی این میله های فولادی به کار نرفته است . 

 

 

تفاوت بتن مسلح الیافی و بتن معمولی 

 

در بتن‌ الیافی از سیمان و شن و ماسه ریزدانه بیشتر و شن و ماسه درشت دانه با سایز کوچکتر از درشت دانه کمتر نسبت به بتن معمولی به کار رفته است . بتن الیافی در مقایسه با بتن معمولی دارای مقاومت کششی بسیار بالاتری میباشد . مقاومت این نوع بتن مسلح الیافی در برابر رطوبت و دما در مقایسه با بتن معمولی کمتر است . با افزایش دما و رطوبت از میزان مقاومت بتن مسلح به الیاف کاسته می شود .

 

 

مزایای استفاده از بتن مسلح در انواع سازه

 

1.مقاومت فشاری بسیار بالاتری نسبت به سایر مصالح ساختمانی دارد که این امر سبب افزایش مقاومت سازه در برابر هرگونه فشار و خمش میشود . 

 

2.قابل شکل دهی به اشکال گوناگونی میباشد . 

 

3.این نوع بتن ، دارای مقاومت بسیار بالایی در مقابل آتش دارد . به طوریکه سازه های بتنی که از بتن مسلح تشکیل شده اند ، میتوانند ساعت ها در آتش بسوزند و فرو نریزند که این مساله کاملا برعکس سازه های فولادی میباشد . 

 

4.بتن های مسلح مقاومت خوبی در برابر آب و رطوبت دارند ، لذا از این نوع بتن میتوان در هر اقلیم و شرایط آب و هوایی استفاده کرد . 

 

5.بتن مسلح از خاصیت صلبیت بالایی برخوردار است . به همین دلیل معمولا ساکنان یک ساختمان بتن مسلح در هنگام وزش شدید باد و یا تحرک زیاد همسایگان ، لرزه ای را احساس نمی‌کنند و آرامش آنها حفظ می‌شود . 

 

 

6.عمر سازه های ساخته شده با بتن مسلح بسیار زیاد است . 

 

7.برای ساخت اجزایی از قبیل پی ، شمع ها و دیوارهای زیر زمینی بتن مسلح اقتصادی ترین مصالح ساختمانی محسوب میگردد . 

 

 

 

کاربردهای بتن های مسلح

 

از بتن های مسلح میتوان برای ساخت و ساز انواع سازه ها ، در هر شرایط آب و هوایی استفاده کرد . اما مهمترین سازه هایی که میتوان از این نوع بتن در آن ها استفاده کرد عبارتند از

 

1.تونل ها 

2.انواع سقف ها 

3.ستون های ساختمان و بیشتر ستون هایی با ارتفاع زیاد 

4.پی های ساختمان که به بتن زیادی نیاز دارند

5.انواع دیوارهای برشی 

6.انواع سازه های بتنی

 

 

نوشتن دیدگاه