امروزه د ساختمان سازی از مصالح فولادی مانند میلگرد به دلیل کشش آن ، نسبت به سایر مصالح استفاده ی بیشتری می شود. از مهم ترین ویژگی های استفاده از این مصالح در شهرها ، اماکن عمومی وفضاهای برون شهری سرعت بالای اجرای عملیات از لحاظ پیش ساخته بودن و اشغال فضای کم توسط این سازه هاست.بزرگ ترین عیب آنها مقاومت پایین در برابر حریق و آتش سوزی است.
مقاطعی که در سازه های فولادی به کار می روند شامل انواع میلگرد ، تیرآهن ، انواع باکس بسط ها در مقاطع دوبل ، انواع مقاطع دوبل ، نبشی و ناودانی به صورت منفرد یا دوبل و تیر ورق در ساختمان فولادی هستند.

امروزه در ساختمان سازی از مصالح فولادی مانند میلگرد به دلیل کشش آن ، نسبت به سایر مصالح استفاده ی بیشتری می شود. از مهم ترین ویژگی های استفاده از این مصالح در شهرها ، اماکن عمومی وفضاهای برون شهری سرعت بالای اجرای عملیات از لحاظ پیش ساخته بودن و اشغال فضای کم توسط این سازه هاست.بزرگ ترین عیب آنها مقاومت پایین در برابر حریق و آتش سوزی است.
مقاطعی که در سازه های فولادی به کار می روند شامل انواع میلگرد ، تیرآهن ، انواع باکس بسط ها در مقاطع دوبل ، انواع مقاطع دوبل ، نبشی و ناودانی به صورت منفرد یا دوبل و تیر ورق در ساختمان فولادی هستند.

 

 

انواع طراحی در سازه های فولادی:

 


در سازه های فولادی تولید شده با تیرآهن و میلگرد و... طراحی به دو شیوه ی ASD و LRFD انجام می شود. در روش  ASD مقدار بار وارد شده بر سازه  مشخصی است ؛ اما در روش LRFD ترکیب بار با ضرایب افزایش داده می شود و در مقابل قدرت مصالح کاهش داده می شود.در واقع در این نوع طراحی مقاومت کاهش و ترکیب ضرایب بار افزایش داده می شود.سازه های فولادی تولیدی با میلگرد شامل سازه قاب بندی با نورد گرم برای ساختمان سازی در سطح شهر ، سازه های قاب بندی با نورد سرد یا LSF برای ساختمان های ویلایی ، سازه های پوسته ای مثل مخازن نگهداری مایعات و سازه های معلق که در طرح های پارامتریک آماری کاربرد دارند. بیشترین نوع سازه های فولادی تولیدی یا میلگرد ، تیرآهن از سازه های قاب بندی با نورد گرم است.

 


سیستم قاب بندی نورد گرم:


این سیستم در سازه های فولادی کاربرد فراوانی دارد و شامل سه دسته است:

 


قاب خمشی     
مهاربندی فولادی
دیوار برشی

 


سیستم قاب خمشی:

 


در ساختار این سیستم از تیرآهن و ستون فولادی استفاده می شود و به زلزله مربوط است و کار اصلی آن مقاومت در برابر زلزله و بارهای سنگین است.سیستم قاب خمشی به سه دسته تقسیم می شود:

 


شکل پذیری ویژه 
شکل پذیری متوسط
شکل پذیری معمولی

 

این تقسیم بندی سیستم قاب خمشی با توجه به ارتفاع سازه های فولادی است.
به عنوان مثال سیستم قاب خمشی با شکل پذیری ویژه نوعی از سازه ی فولادی با بیشترین ارتفاع و کمترین میزان تغییر شکل است.

 


سیستم مهاربندی فولادی:

 


وظیفه مهاربندها و سازه های فولادی تولید شده با میلگرد مقاومت در برابر زلزله است.

 


مهاربند ها چهار دسته اند:

 


همگرا
واگرا
کمانش تاب
ویسکوز

 


در داخل کشور مهاربند های همگرا و واگرا بیشترین کاربرد را دارند.مهار بندهای ویسکوز و کمانش تاب در ساختمان موزه ها و بانک مرکزی استفاده می شوند. مهاربند های همگرا ازنظر شکل پذیری تنوع بیشتری دارند و در دو نوع معمولی و ویژه هستند. مهاربند های واگرا در یک نوع ویژه وجود دارند.

 


سیستم دیوار برشی فولادی:


یکی از سیستم های پیچیده ی سازه ی فولادی است.مزایای آن نسب به دیوار بتنی ، استحکام بالا ، وزن کم و اینکه فضای کمی اشغال می کند.

 


کاربرد انواع سیستم های قاب بندی نورد گرم:

 


در انتخاب سیستم های قاب بندی توجه به نوع کاربری ساختمان لازم است.اگر ساختمان دارای فضای باز با پنجره های متعدد است به سیستم قاب خمشی نیاز است ؛ اما اگر ساختمان از دو طرف بسته باشد و دیوارهای مجاور را پوشش می دهد ، استفاده از سیستم مهاربندی برتر است. در سازه های مرتفع از سیستم های ترکیبی استفاده می شود در بیمارستان ها سیستم دوگانه و یا دیوار برشی فولادی کاربرد دارد.

 


سیستم قاب بندی نورد سرد (LSF):

 


این نوع از سیستم ها ، از مقاطع فولادی با جدار نازک ، سبک و قابل حمل تولید می شوند.ماده ی اولیه این نوع مقاطع از ورق سرد نازک از جنس گالوانیزه است که ضخامت یکدست و یکنواختی دارد. پوشش ورق گالوانیزه در آنها باعث می شود تا عیب اصلی سازه های فولادی که همان خوردگی در برابر عوامل طبیعی است ، جبران می شود.
استفاده از این نوع سازه های فولادی به دلیل دارا بودن ساختار منعطف ، منسجم ، پایدار و سرعت بالا در ساخت باعث صرفه جویی در هزینه های آن می شود. سازه های فولادی LSF حالت پیش ساخته است و ضایعات پایین دارند و میزان فضای کمی اشغال می کنند.همچنین قابلیت بازیافت دارند و به دلیل پیش ساخته بودن ، سرعت عملیات اجرای آنها بالاست.

 


اجرای دیوار ، سقف و کف در سیستم LSF:


پوشش دیوار:

 


برای پوشش دیوار داخلی ، بین دو استند دیوار عایق صوتی و حرارتی نصب می شود. سپس به ضخامت 15 سانتی متر روی آن پانل گچی قرار می گیرد. روی پانل میتوان از کاغذ رنگی ، رنگ یا پوشش چوب استفاده کرد.پوشش خارجی دیوار یک لایه تخته سه لا با ضخامت 15 میلی متر استفاده می شود و سپس روی آن نمای پانل سیمانی ، آلمینیومی یا پلاستر قرار می گیرد.

 


پوشش کف:

 


برای کف طبقه همکف دال بتونی با ضخامت 10 سانتی متر استفاده شده و روی آن هر نوع پوششی مانند سرامیک قابل اجرا است.برای طبقات بالاتر بعد از نصب JOIST طبقه میتوان تخته سه لا با ضخامت 15 میلی متر با عایق صوتی و حرارتی نصب کرد. بر روی تخته ، کفپوش یا سرامیک با چسب قابل استفاده است.روی آن با آرماتور سایز 8 مش بندی و به ضخامت 8 میلی متر بتن ریزی می شود.

 

 

پوشش سقف:

 


سقف سازه های LSF به دو شکل تخت و شیب دار تهیه می شود.در نوع تخت آن بر روی JOIST سقف تخته سه لا قرار گرفته و سپس روی آن ملات شیب بندی و ایزوگام قرار می گیرد.در حالت دیگر می توان به جای تخته سه لا ورق سینوسی به کار برد و سپس با آرماتور مش بندی کرد و بعد از انجام بتن ریزی ، ایزوگام نمود.
 

نوشتن دیدگاه