031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
به ماده فرو آلیاژی میگویند که نوعی آلیاژ آهنی محسوب میشود و از آهن و نیوبیوم تشکیل شده است . میزان نیوبیوم به کار رفته در این نوع آلیاژ ، تقریبا بین 60 الی 70 درصد میباشد . ماده آلیاژی فرونیوبیوم از طریق مواد معدنی کلمبیت از طریق یک فرآیند شیمیایی به نام آلومینوترمی ساخته میشود .
1.شکل ظاهری این ماده آلیاژی به صورت کلوخه ای میباشد
2.رنگ ظاهری آن ، نقره ای مایل به خاکستری است
3.این ماده آلیاژی غالبا بدون هیچ گونه بو است
4.دمای ذوب آن 1900 درجه سانتیگراد است
5.چگالی آن 8 گرم بر سانتی متر مکعب نیز میباشد
1.دارای مقاومت بسیار زیاد در برابر انواع خورندگی
2.این مواد از مقاومت بالایی در برابر درجه حرارت های بسیار بالا دارند
3.مقاوم در برابر اکسیداسیون
4.در برابر خزش مقاومت بسیار باایی دارند
5.مقاومت بالا در برابر کاهش فرسایش در دماهای بالا نیز دارند
فرونیوبیوم در صنعت دارای کاربری های بیسار گسترده و متنوعی میباشد که مهمترین این کاربری ها عبارتند از :
1.تولید فولاد کم آلیاژ با مقاومت و استحکام بسیار بالا
2.استفاده در انواع اتومبیل ها و کامیون ها
3.استفاده از این ماده در مواد تشکیل دهنده پل ها
4.تولید انواع فولادهای آلیاژی با گریدهای گوناگون
5.قابل استفاده در پره های توربین ها
6.ساخت انواع سازه های سنگین
7.استفاده در سیستم های پیشرانش
8.قابل استفاده در مواد اولیه سازنده بدنه هواپیماها
9.لوله های نفت و گاز
10.مواد اولیه انواع ابزارآلات
این ماده فروآلیاژی را معمولا براساس میزان فرونیوبیوم به کار رفته در این ماده دسته بندی میکنند . به طور کلی فرونیوبیوم به کار رفته در این ماده بین 60 تا 7 درصد است و این ماده ی آلیاژی را اغلب به صورت جامبوبگ هایی دارای وزن 1 تن به بالا هستند و یا به صورت بشکه های آهنی عرضه میکنند .
این ماده آلیاژی دارای سایزهای گوناگونی از جمله 10 الی 60 میلیمتر است و در دسته بندی های زیر وجود دارد :
1.فرو نیوبیوم
2.فرو نیوبیم
3.فرو کلمبیوم
4.FeNb
5.FeCb
افزودن ماده آلیاژی فرونیوبیوم به فولاد سبب افزایش قدرت فولاد ، مقاومت فولاد در مقابل خستگی و همچنین افزایش جوش پذیری فولاد نیز میشود . همچنین افزودن نیوبیوم به فولاد سبب تولید فولاد آلیاژی بسیار مقاوم نیز میشود .
افزودن فرونیوبیوم به فولاد ، از هرگونه خوردگی بین کریستال ها در فولادهای استنلس استیل ممانعت به عمل می آورد و مقاومت فولاد استنلس استیل را در برابر خوردگی ، جوش پذیری ، شکل پذیری و چقرمگی افزایش میدهد .
1.فرونیوبیوم برزیلی
2.فرونیوبیوم 67 %
3.فرونیوبیوم 65 %
فرونیوبیوم را معمولا با استفاده از کاهش آلومینوترمی سنگ معدن اکسید نیوبیم تولید میکنند . حال در صورتی که سنگ معدن نیوبیوم از آهن به میزان کافی و لازم برخوردار نباشد ، اکسید آهن به آن اضافه میکنیم .
مواد اولیه به کار فته در تولید این ماده آلیاژی کلمبیت و کنسانتره پیروکلور به طور کلی میباشد . البته کنسانتره هایی که از درصد نیوبیوم کمی نیز برخوردار هستند ، توسط فرآیند آلومینوترمی در کوره های قوس الکتریکی نیز قابل استفاده هستند .
برای ساخت فرونیوبیوم طی فرآیند الکتروآلومینوترمی ابتدا مخلوط کنسانتره نیوبیوم که با مواد افزودنی ترکیب شده است را وارد مخازنی مقاوم میکنیم . در این هنگام کل مخلوط واکنش میدهد اما مقدار کمی از آن را که واکنش نداده است کنار میگذاریم .
در مرحله بعد ، این مخلوط را با یک مخلوط اگزوترمیک مشتعل میکنیم و به مخلوط اولیه می افزاییم . حال این مواد را به کوره انتقال میدهیم که به حالت جامد و بلوک های فلزی از سرباره جدا میشوند . سپس در مرحله ی نهایی ، صبر میکنیم تا این بلوک های فلزی به دمای متعادل برسد و سرد شود و سپس آن را به قطعات مورد نظر تقسیم میکنیم .