فلز روی یک عنصر شیمیایی است که نماد شیمیایی آن Zn است و در گروه 12 جدول تناوبی قرار گرفته است .

 

فلز روی

 

فلز روی یک عنصر شیمیایی است که نماد شیمیایی آن Zn است و در گروه 12 جدول تناوبی قرار گرفته است . ظرفیت این عنصر 2 میباشد یعنی میتواند با دو عنصر دیگر تبادل الکترون صورت دهد . رنگ این عنصر معمولا به رنگ خاکستری مایل به آبی میباشد که در اثر رطوبت هوا تیره میگردد . 

روی چهارمین فلز متداول و مورد استفاده بوده و بعد از آهن ، آلومینیوم و مس بیشترین فلزی تولیدی است که دارای کاربردهای صنعتی مختلفی میباشد و همواره از قرن های پیش ، مورد استفاده قرار میگیرد . 

 

 

 

 

 

خواص شیمیایی فلز روی

 

1.دارای عدد اتمی 30 میباشد

2.علامت اختصاری آن Zn است

3.وزن اتمی آن 65.38 مول برگرم میباشد

4.چگالی آن 7.33 گرم بر سانتی متر مکعب است 

5.نقطه ذوب 419.83 درجه سانتیگراد میباشد

6.دارای دگرشکل های رادیاکتیو میباشد

 

 

 

 

ویژگی های کلی فلز روی

 

1.این فلز ، فلزی بسیار نرم است

2.در حین احتراق رنگ سبز براقی از خود نمایان میکند

3.این فلز غیر قابل نورد است چه نورد سرد و چه نورد گرم

4.رسانایی آن متوسط است

5.از مقاومت کششی بسیار بالایی برخوردار است

6.مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد

7.این فلز ، فلزی آلیاژ پذیر است

8.با اسید های رقیق واکنش میدهد و گاز هیدروژن از خود آزاد می‌کند

9.دارای خاصیت شکل پذیری میباشد 

10.با فلزات دیگر به آرامی واکنش میدهد 

11.انعطاف پذیر است

 

 

 

 

 

 

 

کاربردهای فلز روی

 

فلز روی باتوجه به ویژگی های منحصر به فردی که دارد ، کاربردهای بسیاری دارد که مهمترین این کاربردها عبارتند از :

 

1.ساخت انواع آلیاژها

2.صنعت گالوانیزاسیون

3.صنعت داروسازی

4.فلز روی با فلز مس ترکیب میشود و در انواع لوازم خانگی کاربرد دارد

5.قابل استفاده در اجزا خودروها

6.قابل استفاده در وسایل الکتریکی

7.تولید انواع لاستیک

8.به عنوان پمادهای محافظت کننده پوست 

9.ساخت چراغ های فلورسنت

 

 

 

 

 

 

روش تولید فلز روی

 

برای تولید فلز روی در ابتدا خاک معدنی روی را خرد و آسیاب میکنند و در صورتی که سرب داشته باشد آن را به واحد فلوتاسیون منتقل میکنند تا سرب آن جدا گردد . خاک های سولفوره نیز پس از انتقال به کوره به حالت اکسیده تبدیل میشوند و قابل استفاده می شوند .

پس از آنکه  خاک آماده سازی شد ، کنسانتره ی به دست آمده در مخازن استیل توسط سولفوریک اسید و آب مورد عمل لیچینگ قرار می گیرند. سولفات آهن و سولفات آلومینیوم جهت رسوب دهی با هالوژن هایی نظیر کلر و فلوئور برای جلوگیری از چسبندگی در کاتد ها استفاده می شوند. روی موجود در خاک با عمل لیچینگ حل شده و سولفات روی به دست می آید.

نیکل ، کبالت , کادمیوم , آهن و برخی عناصر دیگر موجود در خاک نیز به همراه روی حل می شوند . از این رو باید قبل از عمل الکترولیز ، یون های مزاحم را تا حد امکان حذف کنبم . برای حذف آهن و کبالت محلول پرمنگنات پتاسیم به همراه آمونیوم پرسولفات اضافه می شود تا آهن دو ظرفیتی به آهن سه ظرفیتی تبدیل شود .

با افزودن دوغاب آهک هیدراته به محلول و بالا بردن Ph آن ، آهن و کبالت اکسید شده و رسوب می دهند و در نهایت از محلول جدا خواهند شد . 

 

 

 

 

فلز روی و باتری

 

از آنجایی که این فلز دارای خاصیت الکتروشیمیایی بسیار بالایی میباشد ، از همین رو از این فلز برای تولید انواع باتری ها به فور استفاده میشود . مهمترین محتوای این باتری ها ، لوله های رویی این باتری ها میباشد که تماما از روی تشکیل شده اند . 

 

 

 

 

فلز روی و داروسازی

 

فلز روی در صنعت عظیم داروسازی کاربردهای بسیاری دارد . محلول‌های ضد عفونی کننده‌ای که از اسمیت زونیت یا کالامین ساخته شده و حاوی ترکیبی از روی و سیلیکات است به صورت پودر صورتی کم رنگ در آب نامحلول بوده ولی در اسیدهای معدنی به خوبی حل می شود اثر ضد خارشی داشته و جهت مصارف خارجی (پوستی) و به شکل پودر، كرم‌های ضدآفتاب (لوسیون‌ها) با نام های تجاری استفاده می‌شود.

داروهای تهیه شده از کالامین برای خشکی پوست ، سوختگی های خفیف ، اگزما ، خراشیدگی ، جوش های چرکی، ادرار سوختگی، کچلی، گزش حشرات، زرد زخم، واریس و درمان هموروئید کاربرد دارد. فلز روی شامل ویتامینهای مورد مصرف روزانه و مواد معدنی نیز می‌باشد و با توجه به فلزات دیگر این فلز دارای خاصیت ضد اکسیداسیون است که از پیری زود رس پوست و مفصل‌های بدن حافظت می نماید.

با بررسی خواص روی متوجه شده اند که این عنصر می‌تواند به بهبودی بعد از عمل جراحی سرعت بخشد. از قرص‌های مکیدنی برای درمان سرما خوردگی و التهاب دهان و لوزه‌ها استفاده می‌گردد. این فلز در دندانسازی نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد .

نوشتن دیدگاه