تولید آهن خام از سنگ آهن

آهن دومین فلز فراوان در پوسته زمین است. همانطور که می دانید آهن از جمله فلزاتی است که به سرعت با اکسیژن هوا و رطوبت واکنش نشان می دهد و به همین جهت نیز سنگ آهن خالص در طبیعت به هیچ عنوان یافت نمی‌ شود. سنگ آهن هایی که از طبیعت استخراج می شوند دارای ناخالصی های زیادی هستند و با نام های گوناگونی نیز شناخته می شود. آهن هایی که از معادن مختلف در مناطق جغرافیایی متفاوت استخراج می شوند با آهن استخراج شده از مناطق دیگر  تفاوت‌های زیادی دارند به عنوان مثال کانی های آهن اکسیدی، کربناتی و سولفیدی در طبیعت یافت می شوند که هر کدام از آن ها سنگ معدن یک منطقه جغرافیایی خاص هستند. برای تولید آهن خام از سنگ آهن می ‌بایست ناخالصی ‌های آن و سنگ های معدنی دیگر که در آهن وجود دارند جدا شوند. سنگ معدن هایی که آهن خام از آن ها استخراج می شود با نام اکسید های آهن از جمله مگنتیت و هماتیت شناخته می شوند که خود شامل ناخالصی های دیگر از جمله سیلیکات و آلومینات هستند. در مراحل تولید آهن خام از سنگ آهن این ناخالصی ها جدا می شوند. در ادامه این مقاله از آهن پویا به صورت مفصل ‌تر به فرآیند خالص سازی آهن خواهیم پرداخت. شما عزیزان می توانید برای تهیه آهن آلات و مقاطع فولادی با قیمت مناسب به فروشگاه اینترنتی آهن پویا مراجعه نمایید.

 

تولید آهن خام از سنگ آهن

مراحل تولید آهن خام از سنگ آهن

دو روش برای تولید آهن خام از سنگ آهن مورد استفاده قرار می گیرد. در هر دو روش تمامی ناخالصی ‌هایی از جمله سیلیکات و آلومینات از سنگ آهن جدا شده و در نهایت آهن خام تولید می ‌شود. در مورد مراحل تولید آهن خام از سنگ آهن می ‌توان مراحل هر دو روش را به صورت جداگانه توضیح داد. برای اینکه آهن خام تولید کنیم می ‌بایست سنگ آهن را فرآوری کرد. در واقع سنگ آهن را نمی‌ توان به صورت مستقیم و بدون تغییر برای تولید آهن خام مورد استفاده قرار داد. بنابراین سنگ آهن فرآوری شده که با نام های مختلف از جمله سنگ دانه بندی شده، کنسانتره آهن و گندله آهن شناخته می‌ شود به منظور تولید آهن خام مورد استفاده قرار می گیرد.

مراحل تولید آهن خام از سنگ آهن

روش کوره بلند در تولید آهن خام از سنگ آهن

اولین روشی که برای تولید آهن خام مورد استفاده قرار می گیرد روش کوره بلند است. در واقع این روش اولین روشی بوده است که توسط بشر ابداع شده و آهن خام با این روش تولید و به خدمت بشر در آمده است. درصد زیادی از فولاد جهان نیز به همین روش تولید می شود. در ابتدا سنگ آهن که به صورت فرآوری شده با نام سنگ دانه بندی و کنسانتره آهن تولید شده است با ترکیب آهک و کک از بالا به صورت لایه ای در داخل کوره ریخته می شوند. دمای مورد نیاز برای تولید آهن خام در این کوه حدود ۳۰۰ درجه سانتیگراد است در این دما کک می تواند با اکسیژن هوا ترکیب شده وبا استفاده از سوختن ناقص کوک گرمای لازم برای ذوب شدن سنگ آهن تامین شود. حال با استفاده از افزایش درجه حرارت و تاثیر گاز مونوکسید کربن که توسط احتراق ناقص کک آزاد می شود آهن احیا شده و یا به عبارتی آهن خام تولید می شود.

روش کوره بلند در تولید آهن خام از سنگ آهن

روش قوس الکتریکی در تولید آهن خام از سنگ آهن

روش بعدی که برای تولید آهن خام مورد استفاده قرار می گیرد روش قوس الکتریکی است. این روش جدیدتر بوده و قدمت کمتری نسبت به روش کوره بلند دارد. در این روش برای تولید آهن خام از آهن اسفنجی و قراضه فولاد استفاده می شود. محصول نهایی این روش که تمامی ناخالصی های آن گرفته شده است به عنوان ماده اولیه برای تولید فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرد و به واحد ریخته گری برای تولید شمش فولاد ارسال می شود.
 از دیرباز و از گذشته‌های دور استفاده از آهن برای مصارف صنعتی و مصارف جنگی مرسوم بوده است. طبق شواهد و طبق آثاری که به دست آمده است اولین سازه آهنی متعلق به مصر و بین النهرین است. در آن زمان فلز ارزشمند آهن دارای ارزش بسیار حیاتی بود و قیمت آن بیش از طلا و دیگر فلزات گرانقیمت بود. آن زمان از آهن برای تولید ابزار آلات و وسیله های جنگی استفاده می شده است. امروزه آهن از جمله فلزات مهم برای کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته به شمار می آید. اگرچه افزایش میزان استخراج آهن و فراوانی آهن در پوسته زمین باعث کمتر شدن ارزش آن نسبت به فلزات گرانبهای دیگر شده است، اما با این حال هنوز هم آهن به عنوان یک فلز ارزشمند و بسیار کاربردی در تمامی زوایای زندگی بشر می‌ باشد که فرآوری و همچنین تولید انواع آلیاژهای آن از جمله فولاد و چدن همیشه دغدغه انسان ها و جوامع توسعه یافته بوده است.

برای اطلاع از قیمت آهن اسفنجی به طور لحظه ای و مشاهده لیست مقاطع فلزی در هر ساعتی از شبانه روز به سایت آهن پویا مراجعه فرمایید.

نوشتن دیدگاه