فروآلیاژ چیست؟

استفاده از فولاد در صنایع و ساختمان سازی باعث رشد قابل توجه آن ها در سال های اخیر شده است. آنچه باعث حصول مزایای شگرف در فولاد شده است، همراه سازی فروآلیاژها با فولاد و چدن است. حضور این عناصر موجب ایجاد تغییرات مطلوب در فولاد، برای ساخت قطعات مورد نیاز شده است. به عبارت دیگر می توان گفت که صرفا حضور کربن و آهن زمینه ساز ایجاد خاصیت های منحصر به فرد فولاد نشده اند و عناصر آلیاژی هستند که موجب بروز خواص فوق العاده برای این متریال شده اند. فروآلیاژها، آمیژان هایی هستند که در صنایع ریخته گری به مذاب فلزات افزوده می شوند تا خواص نهایی در متریال مورد نیاز برای تولید قطعات حاصل گردد. این عناصر از ترکیب آهن و دیگر آلیاژها ساخته می شوند. نسبت مقدار آهن به عنصر دیگر در فروآلیاژ کمتر از یک است یعنی در ساخت فروآلیاژها از آهن کمتر از دیگرعناصر بهره گیری می شود. البته این تعریف شامل استثنائاتی نیز می شود. به عنوان مثال در ساخت فروسیلیس که پرکاربردترین و پرمصرف ترین عنصر فروآلیاژی است، میزان سیلیس بکار گرفته شده تنها 15 درصد از حجم کل متریال مورد استفاده در ساخت است. زمان درازی از اولین مرتبه بکارگیری فروآلیاژها می گذرد. چین، هند، آفریقای جنوبی، روسیه و اوکراین اصلی ترین تولیدکنندگان فروآلیاژ در جهان هستند که 84 سهم بازار جهانی را به خود اختصاص داده اند. شما عزیزان می توانید برای خرید و کسب اطلاعات درباره انواع فروآلیاژ از جمله فرو نیوبیوم، فرو منگنز، فرو وانادیوم، فرو سیلیکون، فرو بور و ... با کارشناسان آهن پویا تماس بگیرید.

فروآلیاژ چیست

معرفی کامل فروآلیاژ

Ferroalloy آلیاژهای هستند که از ترکیب آهن با عناصری نظیر سیلیکون(Si)، منگنز(Mn)، آلومینیوم (Al) و ... ساخته شده اند که در این ترکیب درصد بکارگیری این عناصر در مقایسه با آهن بالاتر است. ساختار فروآلیاژها شکننده است و استفاده از آن ها در صنایع تنها در صورت ترکیب شدن با دیگر فولادهای آلیاژی امکان پذیر است. این عناصر که از نقطه ذوب پایین تری نسبت به عناصر خالص بهره مند هستند، به فولاد مایع افزوده شده و خواص ویژه ای در آن ایجاد می کنند تا برای تولید قطعات و محصولات مورد نظر مناسب و مطلوب گردند. مهم ترین و اصلی ترین فروآلیاژهای تولید شده عبارتند از فرومنگنز، فروتیتانیوم، فروکرومیوم، فرووانادیوم، فروبورون، فرومولیبدن، فروسیلیکون و فرو فسفر. استفاده از این عناصر آلیاژی موجب تغییر نقطه ذوب می شود و خواص مکانیکی و فیزیکی فولاد را ارتقاء می دهد. همچنین به واسطه حضور این عناصر، استحکام آلیاژهای فولادی و ضربه پذیری آن تا حد قابل توجهی افزایش یافته و آلیاژهای مختلف فولاد در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم سازی می شود. با استفاده از فروآلیاژها، فولادهای مختلف با درصد کربن متفاوت تولید می شوند و فلزهای غیرآهنی با خواص جوش متغیر ساخته می شوند. به علاوه Ferroalloy موجب حذف شدن اکسیژن از فرآیند ساخت صنایع فولادی می شوند. برای ارتقا اطلاعات خود درباره اینکه فرومولیبدن چیست و چه کاربردهایی دارد با بخش مقالات آهن پویا همراه شوید.

معرفی کامل فروآلیاژ

کارخانه فروآلیاژ چیست

تولید فروآلیاژها در کارخانه های مخصوصی که برای تولید این محصول در نظر گرفته شده است، صورت می گیرد. در این کارخانه ها از سنگ های معدنی نظیر سنگ‌ آهن، زغال ‌سنگ، زغال کک و فلزات غیر آهنی بکارگرفته می شود. دو روش مختلف برای تولید فروآلیاژ در کارخانه ها مورد استفاده قرار می گیرد که عبارتند از کوره بلند و کوره قوس الکتریکی. امروزه از روش کوره بلند که قدیمی ترین شیوه تولید این محصول ارزشمند و پرکاربرد است، کمتر استفاده می شود و روش دیگر در اغلب کارخانه ها در دستور کار قرار دارد. ساختار کوره های قوس الکتریکی متشکل از یک حمام بزرگ با عمق ناچیز است که با استفاده از فولاد ساخته شده و با مواد نسوز مخصوص پوشانده می شوند و در برابر حرارت مقاوم می گردند. این کوره ها قابلیت تحمل دمایی در حدود 3000 درجه سانتیگراد را دارند. برای کاستن از دمای بدنه کوره ها، از لوله های آبگرد استفاده می شود.
سه بخش اصلی بدنه کوره های قوس الکتریکی عبارتند از سقف، دیوار جانبی و کف یا بوته. سقف کوره ها از نظر فرم ظاهری شبیه به یک کلاهک طراحی می گردد که علاوه بر برخورداری از استحکام لازم، از نظر وزنی نیز سبک باشد. در این کلاهک متحرک، سه سوراخ برای عبور الکترودها در نظر گرفته می شود. لازم به ذکر است که کلاهک به همراه الکترودها قابلیت جابه جا شدن دارند. دیواره های کوره به صورت استوانه طراحی می شوند و پوشش آنها مواد نسوز و لوله های آبگرد است. بخش سوم یعنی کف کوره باید به شکل قوس دار طراحی شود تا میزان فصل مشترک میان ماده مذاب و سرباره حداکثر گردد. عمق بوته یا کف حداقل و سطح مقطع آن زیاد است. تجهیزات الکتریکی کوره ها شامل ترانسفورماتور، راکتور، تنظیم کننده الکترود، کلید اتصال و قطع مدار هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این که فرومنگنز چیست و چه کاربردهایی دارد با ما در آهن پویا همراه شوید.

نوشتن دیدگاه