از قسمت های مهم ساختمان ، سقف می باشد که به روش های مختلف قابل اجرا است. سقف در بنا باید مقاوم در برابر نیروهای وارده باشد.برای اجرای سقف توسط مهندسین و سازندگان ، سیستم های مختلفی به کار برده می شود. از این رو در این مقاله از آهن پویا به معرفی سقف کوبیاکس میپردازیم . 
 

سقف کوبیاکس 

 

از قسمت های مهم ساختمان ، سقف می باشد که به روش های مختلف قابل اجرا است. سقف در بنا باید مقاوم در برابر نیروهای وارده باشد.برای اجرای سقف توسط مهندسین و سازندگان ، سیستم های مختلفی به کار برده می شود. از این رو در این مقاله از آهن پویا به معرفی سقف کوبیاکس میپردازیم . 


یکی از جدیدترین انواع سقف ها در سازه ها ، سقف کوبیاکس می باشد که از نظر عملکرد با سقف های سنتی متفاوت می باشد . به دلیل ضخامت کم سقف کوبیاکس ، بار اضافه بر روی سقف کاهش می یابد. سقف کوبیاکس بدون نیاز به مواد اضافه ، از یک ردیف کره توخالی و دو ردیف میلگرد فولادی تشکیل شده است . همچنین این سقف ها به دلیل وزن کم و حالت شناور، از محبوبیت خاصی میان بازرسان و مهندسان اجرایی برخوردار است . 

 

 

تفاوت سقف کوبیاکس با دال بتنی 

 

تفاوت سقف کوبیاکس با دال بتنی دو طرفه ، در حذف بتن میانی است . بارها ونیروهای برشی به دال های بتنی  منتقل می شود که از ایجاد خرابی در ساختمان جلوگیری می کند . به دلیل حذف بتن میانی ، بارهای غیر سازه ایی میانی نیز حذف می شود . گوی های تو خالی در سطح زیرین و بالایی سقف قرار می گیرد که با پوسته ای از بتن مسلح پوشانده می شود و باربری سقف را بالا می برد .در اجرای سقف های کوبیاکس ،از خرپاهای فولادی به صورت شبکه ایی ، گوی های پلاستیکی تو خالی و دال بتنی مسلح استفاده می شود .

 

 

 

 

کاربرد سقف کوبیاکس 

 

سقف های کوبیاکس برای ساخت سقف هایی که دارای دال های بتنی تخت هستند استفاده می شود که علت آن، وجود گوی های پلی اتیلن است که منجر به فضاهای توخالی درون دال بتنی می شود . سقف های کوبیاکس  از نر اقتصادی مقرون به صرفه است به همین برای پروژه های بسیار بزرگ با دهانه های پهن مانند ساختمان های تجاری ، مسکونی و پارکینگ بسیار کاربرد دارد. بنابراین برای اجرای سقف هایی با دهانه های پهن وکاهش بارهای عمودی ،تاثیر به سزایی دارد .ابعاد و اندازه گوی های پلاستیکی ارتباط مستقیم با طول دهانه سقف دارد .

 

در ساخت سقف های کوبیاکس از گوی هایی استفاده می شود که دارای ابعاد و اندازه متفاوتی می باشد .این گوی ها به دو دسته تقسیم می شود که کاربری های متفاوتی دارد که در ادامه به شرح آن می پردازیم:

 

 

گوی های Eco-Line : این نوع از گوی ها دارای کاربرد های فراوانی هستند .این گوی ها برای دهانه های بتنی عریض مناسب می باشد.ارتفاع این گوی ها 27 تا 45 سانتی متر است و ضخامت دال در این نمونه گوی 40 تا 70 سانتی متر در نظر گرفته می شود . گوی های Eco-line  برای کاهش وزن یا بار مرده ساختمان،کاربرد دارد.استفاده از این نوع گوی در سقف های کوبیاکس ،با توجه به حالت کروی ،منجر به افزایش ظرفیت سقف برای تحمل بار های وارد بر دال بتنی می شود . هم چنین با توجه به مصرف کم بتن و حرکت راحت تر در هنگام بتن ریزی، کار برای افرادی که سقف سازی را انجام می دهند، راحت تر خواهد شد.

 

گوی های Slim-Line : این گوی ها نیز دارای کاربرد هایی می باشند که در ادامه به برسی آن می پردازیم .گوی های slim-line  قابلیت بازیافت دارند .ارتفاع این گوی ها از 10 تا 26 سانتی متر است که برای دال های بتنی با ارتفاع کم نیز مناسب می باشد .  ضخامت دال در این گوی ها 20 تا 45 سانتی متر در نظر گرفته می شود . این نوع از مدول ها در واقع نمونه ای تخت شده از مدول های کروی هستند که آن ها را به این صورت در آورده اند. این گوی ها سبب می شود تا مصرف بتن از نوع قبل آن نیز کمتر شود. در نتیجه ضخامت دال بتنی تا 20 سانتی متر کاهش پیدا می کند. این امر سبب می شود تا فضای بیشتری در سقف ایجاد شود.

 

 

قوانین ابعاد ستون در سقف کوبیاکس 

 

فاصله ستون ها در سقف های کوبیاکس از مهم ترین قسمت های طراحی سقف های کوبیاکس می باشد که دارای قوانین خاص می باشد . همانطور که میدانید اجزای باربری که بار اصلی ساختمان را تحمل می کند ،ستون سازه می باشد .  به همین علت ، فونداسیون ساختمان بسیار مورد توجه واقع می شود . ستون ها دارای تیپ بندی های متفاوتی هستند که در ساختمان های بتنی اجرا می شوند. در ساخت ستون های ساختمان از ابعاد مشخصی استفاده می شود. این قوانین به صورت زیر مورد بررسی قرار می گیرند :

-در ستون ها عرض مقطع نباید از 0.3 ضلع دیگر ستون و از 25 سانتی متر کمتر باشد.


-نسبت عرض مقطع ستون به طول آن از 1.25 سانتی متر کمتر نباشد.

در کل برای طراحی سازه ها و المان های اصلی آن ها قوانین و ضوابطی وجود دارد که باید از طرف مهندس طراح به درستی رعایت شود تا سازه ایمنی خود را حفظ کند. طراحی تیر ها و سقف ها و ستون ها از مهم ترین بخش های طراحی یک سازه می باشد که با توجه به نوع سازه باید از قوانین و ضوابط وضع شده در آیین نامه ها پیروی کنند.

 

 

 

 

نکاتی در مورد ابعاد ستون ها در زمان اجرای سقف کوبیاکس

 

برای ساخت سقف های کوبیاکس در ساختمان سازی، بهتر است ستون های هر طبقه دارای ابعاد و اندازه یکسانی باشند. با این حال برای ستون زیرین می توان از آرماتورهای کمتری نسبت به ستون های بالایی استفاده کرد.زمانی که ابعاد ستون بالایی نسبت به ستون پایینی مساوی یا کمتر از 7.5 سانتی متر باشد، می توان میلگردهای داخل ستون را خم کرد.برای ساخت سقف های کوبیاکس ، ستون های پایینی آرماتور های کمتری به نسبت ستون های بالایی دارد که بهتر است ستون های هر طبقه ابعاد و اندازه یکسانی داشته باشد . زمانی میلگرد های داخل ستون را می توان خم کرد که ابعاد ستون بالایی نسبت به ستون پایینی برابر یا کمتر از 7.5 سانتی متر باشد .در ستون گذاری سقف های کوبیاکس ، حداکثر دهانه (مرکز ستون به مرکز ستون ) به صورت دال تخت 6.5 متر محدود می شود . در صورت کاربرد این سقف در ترکیب با قاب خمشی بتن آرمه شامل تیر و ستون مجزا که به تفکیک از دال طرح شده باشد، محدودیت فوق الذکر برای دهانه دال به 8 متر افزایش می یابد.

 

 

اجرای سقف کوبیاکس

 

سقف های کوبیاکس با مصالحی همچون بتن ، آرماتور های طولی و عرضی ،شبکه بندی مش های بالایی و پایینی ، گوی های پلاستیکی و خرپاهای فلزی فولادی قابل اجرا می باشد . توپ های توخالی را در مرکز این قفسه های شبکه بندی شده قرار می دهند و در بالا و پایین آن ها آرماتورهای شبکه بندی شده را کار می گذارند. در این صورت بتن های غیر باربر در میانه سقف حذف می شود و این امر به سبک شدن سقف می انجامد. هم چنین سازه نیز کاهش وزن پیدا می کند. در این نوع از سیستم سقف سازی بارهای برشی به دال های جانبی می رسد و از این طریق تخلیه بارهای سقف صورت می گیرد.

 

 

 

1-قالب بندی و اجرای شبکه مش زیرین

 

مرحله اول اجرای سقف کوبیاکس قالب بندی و اجرای شبکه مش زیرین می باشد . در زیر گوی های ، قالب های فلزی را به صورت مش زیرین قرار می دهند . برای این منظورباید حداقل دو میلگرد مش پایین از داخل ستون عبور کند این شبکه مش را در فاصله های 2 متری و با سیم های مفتول به صورت عمود بر هم متصل می کنند. بعد از آن، این مش ها به قالب های سقف متصل می شود.

 

 

2-قرار دادن گوی های در قفسه های مش بندی شده

 

مرحله بعد از آرماتور بندی و نصب اسپیسر ها ، گوی ها را روی سقف قرار می دهند .این گوی ها با استفاده از سیم مفتول آرماتور بندی ، به شبکه مش زیرین متصل می شوند . این گوی ها در کناره های دیوار های برشی و ستون ها اجرا نمیشود و در وسط سقف ها قرار دارد . در این نواحی دال بتنی دو جانبه را اجرا می کنند تا بتواند در برابر بارهای برشی مقاومت بالایی داشته باشد. برای اجرای این نوع سقف باید فاصله مورد نظر را در عرض و طول آن رعایت کرد.

 

 

 

3-قرارگیری شبکه مش فوقانی

 

 ابعاد و فاصله میلگرد های عمود بر هم  بر اساس نقشه سازه ای انجام میگیرد به همین منظور باید شبکه های مش فوقانی روی  گوی هایی که روی شبکه مش زیرین است ، قرار بگیرد .در این مرحله آرماتور ها دارای قطر کمتر و فاصله های بیشتر است . همچنین انتهای میلگرد ها با زاویه 90 درجه اجرا می شود . برای متصل کردن مش بالا و پایین از کیج ماژول ها استفاده می شود. این سازه ها از جنس مفتول نرم هستند و به راحتی برای اتصالات سقف کوبیاکس استفاده می شوند .

 

 

بتن ریزی سقف های کوبیاکس 

 

پس از اجرای مراحل عنوان شده در بالا و کنترل های لازم ، بر روی این گوی ها بتن میریزند که این مرحله با استفاده از پمپ های زمینی ، باکت ، دکل در دو مرحله انجام می شود . 

 

مرحله اول : برای جلوگیری از حرکت ماژول و گوی ها ، بتن ریزی روی شبکه مش پایین و تا نیمه کیچ ماژول ها انجام می شود.

 

مرحله دوم : در مرحله دوم بتن را تا بالای گوی ها و آرماتورهای مش فوقانی می ریزند تا آن ها به طور کامل در بتن فرو روند.از جمله نکاتی که باید در بتن ریزی سقف کوبیاکس مورد توجه واقع شود این است که این مراحل به صورت کاملا پیوسته انجام شود و در هر مرحله بتن ریزی، ویبره زدن را به صورت قائم باید در داخل کیج ماژول ها انجام داد.
 

 

سخن آخر  

                                                                                                 
سقف های کوبیاکس به علت بتن مصرفی کم و صرفه اقتصادی کاربرد های بسیاری دارد . این سقف در دهانه های تخت و بزرگ به  آسانی اجرا می شود . بنابراین در عملیات ساخت این نوع از سقف ها نیاز به تخصص و مهارت بالایی نیست. ساخت این سقف ها سبب می شود تا بارهای وارد به ساختمان نیز کاهش پیدا کند. از این طریق در زمان زلزله و بلایای طبیعی، خسارات بسیار کمتری را به بار می آورند.

 

 

 

نوشتن دیدگاه