فرو سیلیس یکی از فروآلیاژهای بسیار مهم در صنعت فولاد است. این ماده آلیاژی از آهن و سیلیس است که بهعنوان اکسیژنزا در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. با اینکه سیلیسیم دومین ماده فراوان در پوسته زمین است، با اینحال برخی کشورها توانایی استخراج و استفاده از آن را ندارند. یا استخراج و بهکارگیری آن را بهصرفه نمیدانند. به همین دلیل ترجیح میدهند آن را وارد کنند. کشورهای دنیا به دو دسته واردکنندگان و صادرکنندگان فرو سیلیس تبدیل میشوند. کشورهایی مثل ژاپن، کره جنوبی، آمریکا، آلمان و هند جز بزرگترین واردکنندگان این فروآلیاژ هستند. کشور ما، ایران نیز در کنار برخی کشورهای منطقه و جهان، هم در زمینه صادرات و هم در زمینه واردات این ماده، توانسته سهمی در این بازار داشته باشد. فروسیلیس ایران از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است. ما در این مقاله قصد داریم تا بیشتر بر روی کشورهای واردکننده فرو سیلیس تمرکز کنیم و آن ها را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
واردکنندگان فروسیلیس کدام کشورها هستند؟
به دلیل اهمیت فرو سیلیس در صنعت فولاد، و هزینه بسیار زیاد تولید و استخراج آن، بسیاری از کشورها ترجیح میدهند تا این ماده بسیار مهم را از دیگر کشورها وارد کنند. ژاپن در صدر واردکنندگان این فروآلیاژ قرار دارد. این کشور به دلیل محدودیتهایی که در تأمین منابع معدنی خود دارد، نزدیک به 16 درصد از بازار واردات فرو سیلیس را به خود اختصاص داده است. از آنجاییکه این کشور از لحاظ تولید فولاد، در جایگاه دوم بزرگترین تولیدکنندگان فولاد در دنیا قرار دارد، ناگزیر است تا همواره میزان واردات فرو سیلیس را در بالاترین سطح خود نگه دارد. کره جنوبی بعد از ژاپن، در دسته بزرگترین واردکنندگان فرو سیلیس قرار دارد. طبق آمارها، بین سالهای 2010 تا 2020، واردات فرو سیلیس به کره جنوبی پنج درصد رشد داشته که نشان میدهد این کشور قصد تولید بیشتر فولاد و محصولات فولادی را دارد. کشورهایی مثل آلمان، هند و آمریکا نیز در رتبههای بعدی بزرگترین واردکنندگان قرار دارند. بخش قابلتوجهی از صادرات فرو سیلیس را دو کشور بزرگ چین و روسیه برعهده دارند. چین نزدیک به 46 درصد از سهم صادرات به کشورهای کره جنوبی و ژاپن را در اختیار دارد. بعد از چین، روسیه توانسته 30 درصد از سهم صادرات فرو سیلیس به کشورهای شرقی و خاورمیانه را در اختیار بگیرد. در خاورمیانه اوضاع به شکل دیگری است. در این منطقه، کشورهایی مثل ایران و بحرین و ترکیه، جز تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرو سیلیس به حساب میآیند. با اینحال، میزان صادرات این کشورها بسیار ناچیز است. به همین دلیل بخش قابل توجهی از فرو سیلیس این منطقه را روسیه تأمین میکند. فروسیلیس غرب یکی از بهترین فروسیلیس های تولیدی کشور است که در آهن پویا نیز موجود است.
ایران در واردات فروسیلیس چه نقشی دارد؟
کشورهای خاورمیانه، بهخصوص بحرین، ایران و ترکیه سهم قابلتوجهی در واردات فرو سیلیس دارند. بیشتر صادرات فرو سیلیس به خاورمیانه را روسیه در اختیار دارد. ایران در کنار واردات این ماده مهم، در صادرات آن هم نقش دارد اما نسبت صادرات به واردات قابل توجه نیست و تقریباً میشود گفت ایران در این بازار بیشتر وارد کننده است. اما کارخانههای فروآلیاژ ایران و فروآلیاژ ازنا توانستهاند حدود 70 درصد از صادرات ایران به کشورهای همسایه را در اختیار خود بگیرند. به دلیل نقش بسیار مهم صنعت فولاد و متالوژی در آینده جهانی، ایران با افزایش کارخانههای تولیدی فرو سیلیس، در صدد رشد صادرات این محصول به کشورهای همسایه است.