به اولین مرحله از عملیات اجرایی ساختمان سازی سفت کاری میگویند .

 

اصول اولیه ساختمان سازی

 

ساختمان سازی دارای یکسری اصول میباشد و مراحلی دارد که پیش از ساختن یک ساختمان باید آن ها را بدانیم . این اصول و مراحل عبارتند از : 

 

1.انتخاب زمین مورد نظر و مناسب برای سخت و ساز 

 

2.اجرا کردن نقشه بر روی زمین انتخاب شده 

 

3.در این مرحله برای آنکه نقشه ی زمین مشخص شود ، زمین را خط کشی میکنند توسط گچ

 

4.عملیات سفت کاری

 

5.عملیات نازک کاری 

 

که در ادامه ی این مقاله ، ما به برسی عملیات سفت کاری در یک ساختمان میپردازیم . 

 

 

سفت کاری ساختمان

 

به اولین مرحله از عملیات اجرایی ساختمان سازی سفت کاری میگویند . در واقع سفت کاری تمامی عملیات هایی که منجر به شکل دهی ساختمان میشود . در مرحله ی سفت کاری شکل اولیه ی ساختمان ایجاد میشود و سپس سایر عملیات ها مانند نازک کاری بر روی آن صورت میگیرد . 

 

 

 

 

 

 

مراحل سفت کاری ساختمان

 

 

1.خاکبرداری زمین

 

برای ساختن هر ساختمانی در ابتدا لازم است خاکبرداری را آغاز کنیم . به عملیاتی که طی آن بخشی از زمین هموار و هم سطح میشود خاکبرداری گفته میشود یعنی فرورفتگی های زمین برداشته میشود و بالا آمدگی های آن با سطح زمین یکی میشود . خاکبرداری را معمولا تا عمق 60 سانتی متری زمین انجام میدهند و متناسب با نوع خاک زمین ، از ماشین آلات بزرگ یا کوچک استفاده خواهد شد . 

 

 

 

 

 

 

2.پی ریزی

 

پی ریزی ساختمان شامل قالب بندی ، بتن ریزی و شناژ بندی میباشد . آرماتوربندی از حساس ترین و با دقت ترین قسمتھای ساختمانی بتنی میباشد زیرا تمامی نیروھای کششی در ساختمان بوسیله میلگردها تحمل می شود به همین دلیل ، در اجرای آرماتور بندی ساختمان هایی که بتنی هستند  باید بسیار با دقت کار کنیم .

 برای تعین تعداد میلگرد آرماتورها و تعیین قطر آنها از دو راه میتوان استفاده کرد .  اولین راه محاسـبه و راه دیـگر آئیـن نامه اسـت . در مورد اول مهندس محاسب با توجه به مشخصات قطعه بتنی قطر میلگردها را تعین نموده و در نقشه های مربوط مشخص می نماید .

پس از قالب بندی و آرماتوربندی ، نوبت به بتن ریزی میرسد که این عملیات را بوسیله پمپ های بتنی (تاور) در پروژه های بزرگ ساختمانی و بصورت دستی در ساختمانهای کم طبقه انجام میدهند در این مرحله باید دقت کنیم که ویبره بطور کامل زده شود تا حباب های داخل بتن کاملا خارج شود و استحکام بتن به طور چشمگیری  افزایش پیدا کند . 

 

 

 

3.اسکلت بندی ساختمان

 

پس از آنکه در مرحله ی پی ریزی بتن ریزی را انجام دادیم ، کمی صبر میکنیم تا این بتن به طور کامل خشک شود . پس از آنکه بتن خشک شد ، به اصطلاح سرهای فونداسیون مشخص میگردند یعنی محل هایی که باید ستون ها در آن ها قرار بگیرد معلوم میشوند . 

در این مرحله اگر طبق صلاح دید مهندس ساختمان نیاز به اسکلت فلزی باشد ، از ستون ها و تیرهای فلزی برای اسکلتمان استفاده میکنیم اما اگر نیاز به اسکلت بتنی باشد ، ستون های ساختمان را با استفاده از قالب های بتنی میسازیم . برای ساخت این ستون های بتنی ، درون قالب ها را بتن میریزیم و منتظر میمانیم تا خشک شوند . 

 

 

 

 

 

 

 

4.احداث تیرها و سقف ساختمان

 

امروزه در ساختمانی سازی اغلب  بتون تیرهای اصلي و سقف ها را يكپارچه ريخته میریزند  به طوریکه آرماتورهای سقف و تیرهای اصلی به يكديگر متصل میباشند . در این صورت اگر ضخامت تیرهای اصلی از سقف بیشتر باشد ،  اغـلب اين تفاوت ضخـامت را از بخش  پائین تر منـظور میکنند  و در نهایت آن را باسقف كاذب پوشش دهی میکنند .

تیرهای اصلي از دو قسمت تشكیل مي شوند كه اين دو قسمت عبارت هستند از : كف وگونه ھای چپ و راست .

حال اگر ضخامت سقف تیرهای اصلی مساوي باشد فقط به کف سازی نیاز داریم  و ساختن قالب های کف به این ترتیب میباشد که پايه هایی با كلاهک به تعداد لازم بین دو ستون قرار میدهیم و كف تیر اصلی را به پهنای تعیین شده در نقشه از قبل تعیین شده یعنی همان نقشه ی اولیه ی ساختمان ،  روی اين پايه ها نصب میکنیم .

 

 

 

 

5.تیغه چینی دیوارها

 

پس از پشت سر گذاشتن مراحل قبلی ، نوبت به تیغه چینی دیوارها میرسد . با تیغه چینی دیوارها ، اسکلت ساختمان مشخص میشود و دیگر ساختمان قابل تشخیص میباشد و ساختمان آماده ی مراحل نازک کاری میشود . 

 

 

 

 

 

 

تفاوت عملیات سفت کاری و نازک کاری 

 

به طور کلی عملیات سفت کاری مربوط به احداث اسکلت اصلی بنا میباشد یعنی  شامل  عملیات پی کنی ، ریختن بتن فونداسیون ، کرسی چینی ، تیر و ستون ، بادبند ، دیوار برشی ، دیوارچینی و سقف . اما عملیات نازک کاری مربوط به تزئینات ساختمان است که شامل کلیه عملیات اجرایی به جز سفت کاری میباشد . برخی از این عملیات ها عبارتند از : اندودکاری ، عایق کاری ، سنگ کاری ، کاشی کاری ، نقاشی ، برقکاری ، تاسیسات ، نصب در و پنجره .

 

 

 

مراحل بعد از سفت کاری ساختمان 

 

سفت کاری ساختمان تنها به مراحل اجرایی که نام بردیم ختم نمیشود و پس از آن مراحل باید عملیات های دیگری بر روی ساختمان نیز انجام گیرد که این عملیات ها عبارتند از

 

1.پشت بام ساختمان ها را باید قیر و گونی کنیم تا رطوبت و آب به سقف نرسد

2.درون ساختمان ها را باید گچکاری کینم

3.دور تا دور درون ساختمان را باید با سنگ قرنیز کار کینم

4.قسمت هایی مانند حمام و توالت را موزائیک کینم

5.از سقف های کاذب استفاده کنیم

6.از انواع عایق های رطوبتی ، حرارتی و صدا استفاده کنیم

7.از انواع بازشو ها و تقویت کننده ها در ساختمان اتسفاده کنیم

 

 

 

نوشتن دیدگاه