صنایع فولادی یکی از پر مصرف ترین مصالح هستند که در انواع گوناگونی تولید می شوند و کاربرد گسترده ای دارند. صنایع فولادی نقش ویژه ای در رشد اقتصادی کشور دارند که برای برنامه های توسعه ای از آن ها استفاده می کنند. سنگ آهن یکی از موادهای اولیه برای تولید انواع آهن آلات است که در زنجیره تولید، آهن موجود در آن جدا می شود و به کنسانتره، گندله و نهایتا فولاد تبدیل می شود. سنگ آهن برای تبدیل شدن به کنسانتره باید دانه بندی شود تا بتوان آهن آن را جدا کرد. فرآیندهای متفاوتی برای جدا کردن آهن از سنگ آهن و تبدیل آن به کنسانتره وجود دارد. کنسانتره در واقع همان سنگ آهن است که به دانه های بسیار ریز تبدیل شده و عیار آن 65 تا 69 درصد است و با توجه به اهمیتی که دارد بهتر است از میزان ضریب تبدیل سنگ آهن به کنسانتره اطلاع داشته باشید. به طور کلی میزان تولید سنگ آهن به کنسانتره در سال چیزی در حدود 48 تن است. برای استعلام قیمت کنسانتره آهن و کسب اطلاعات درباره این محصول با کارشناسان آهن پویا در ارتباط باشید.
ذخایر سنگ آهن
ایران یکی از کشورهایی است که ذخایر سنگ آهن خوبی دارد و در رده نهم جهان قرار دارد. وجود منابع سنگ آهن در کشور سبب می شود آسان تر آن را به کنسانتره و سپس صنایع فولادی تبدیل کرد از این رو کارخانه های بسیاری در داخل وجود دارند که سنگ آهن را با روش های متفاوتی به کنسانتره تبدیل می کنند. روش تبدیل سنگ آهن می تواند عیار آن را تعیین کند. هر چه عیار سنگ آهن بیشتر باشد کنسانتره با کیفیت تری تولید می شود در نتیجه کیفیت محصولات فولادی که تولید می شوند بالا می رود. مهم ترین هدف سازمان توسعه و نوسازی کشور پیدا کردن معادن سنگ آهنی است که هنوز کشف نشده اند از این رو نمی توان میزان این ذخایر را به صورت قطعی معرفی کرد. ایران در حال حاضر 2.7 میلیارد تن ذخیره سنگ آهن شناسایی شده دارد که عیار اغلب آن ها بین 45 تا 56 درصد است، این درصد به نسبت مطلوب است و با استفاده از آن می توان صنایع فولادی با کیفیت و مرغوبی را تولید کرد.
تولید کنسانتره سنگ آهن
عیار سنگ آهن به صورت طبیعی پایین است که اغلب برای تولید محصولات فولادی به سنگ آهن با عیار بالا نیاز دارند از این رو با تبدیل سنگ آهن به کنسانتره با روش های مدرن و پیچیده ای می توان عیار این مواد را تا حد زیادی بالا برد. در کل فرآوری سنگ آهن مزیت های بسیاری دارد که می تواند تا حدی هزینه های ذوب سنگ آهن و مصرف انرژی را کاهش داد، هزینه های لازم برای تصفیه سنگ آهن را نیز کم کرد و از ایجاد آلودگی نیز جلوگیری کرد. در کل تولید سنگ آهن به کنسانتره شامل 4 مرحله زیر است که در زیر به صورت کلی توضیحی در مورد آن ها داده شده:
- خردایش: در این مرحله سنگ آهن توسط سنگ شکن به قطعات ریز 20 تا 25 سانتی متری شکسته می شود و از صافی هایی با این اندازه آن ها را عبور می دهند که تنها سنگ آهن هایی که با این سایز شکسته شده اند خارج شوند. سپس به وسیله نقاله مواد شکسته شده به مرحله بعد می روند.
- آسیاب کنی: در این مرحله سنگ آهن شکسته شده به قطعات بسیار ریزتری خرد می شوند که اغلب از آسیاب های خرد شکن، غلتکی فشاری و ... استفاده می کنند تا مواد به ابعاد 1 تا 0.5 میلی متری برسند. در این بخش میزان خردایش توسط هیدروسیکلون کنترل می شود که بهتر است در محیطی مرطوب و تر انجام شود. مواد آسیاب شده توسط پمپ انتقال پیدا می کنند.
- پرعیار سازی: در مرحله پر عیار سازی از جدایش مغناطیسی استفاده می کنند که کانی های دارای آهن توسط آهن ربا جدا می شوند و سایر کانی ها اتوماتیک از دستگاه مخصوص خارج می شوند.
- آبگیری: آبگیری اغلب روی سنگ انجام می شود. در واقع سنگ های پر عیار دارای آب هستند که باید آبگیری و خشک شوند که اغلب این کار توسط فیلترهای مخصوص انجام می شود.